Działalność gospodarcza - księgowość i nie tylko :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

Prowadząc samodzielnie księgowość masz bardzo duże prawdopodobieństwo że będziesz "przepłacał" w podatkach więcej niż wyniesie miesięczny realny koszt biura podatkowego.
    O sprawach typu uzyskanie zaświadczenia z US lub ZUS nie wspomnę

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Zasady ogólne, nie VATowiec.

Komentarz

• słoń
        Elegance
        • 2010
        • 777

Weź stary to biuro i masz wszystko z bańki

Komentarz

• SS
          RS
          • 2010
          • 16209
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
          to jeśli tak to dobrze się dowiedz co możesz odliczyć i w jakim procencie. Ja jestem VAT'owcem i nie podpowiem. Oczywiście oprócz tego, że polecam biuro rachunkowe
          Pisał Sebastian

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

natash,
            zleć to jakiemuś "rachmistrzowi" jeśli jak piszesz to materia zupełni obca.
            Nie zmienia to faktu, że możesz a nawet wg mnie powinieneś sobie w excelu założyć arkusz i wpisywać z faktur w odpowiednie rubryki koszty, przychody - w rozbiciu na netto/Vat/brutto. Przy pomocy paru prostych formułek przychód pomniejszony o koszty w rozbiciu na netto i Vat będziesz miał na tacy ile miałeś dochodu, ile z tego musisz zapłacić podatku lub w przypadku straty - od jakiej kwoty nie zapłacisz w kolejnym miesiąc i podobnie z Vatu - czy jesteś winien US za dany miesiąc czy nie i ile. Tym sposobem przed oddaniem kwitó przeglądasz je, upewniasz się czy są wszystkie. Kontrolujesz biuro - czy kwoty jakie Ci podali do zapłaty do US są zbliżone/zgodne czy nie. No i z takiego zestawionka wiesz ile dokładnie miałeś dochodu ostatecznie.
            Proste a przydatne.
            A odżałuj te 150/200 brutto i zleć to do biura.
            Przy stosunkowo prostej "księgowości" ja sam sobie wszystkiego w excelu pilnuje, moja żona by to ogarnęła moment bo robi księgowość co prawda budżetową ale rozlicza vaty, ulgi PITy/srity znajomym i rodzinie by mi to ogarnęła ale szczerze za te sto parę zeta nie chce się mi ani jej kopać w przepisach i wypełniać druki do US i coś tam im wyjaśniać.
            Co nie zmienia postaci, że przepisy Cię obowiązujące warto znać ale jak masz jakąś wątpliwość to zawsze taką podstawową poradę w ramach opłaty od swojego biura na telefon też dostaniesz.
            Załatw sobie od rodziny w miesiącu faktury na 3 zbiorniki paliwa i biuro z tego będziesz miał gratis

Komentarz

• hubert78
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1576

Jeśli zasady ogólne to wg mnie nie opłaca się Tobie nie być VAtowcem
              Ponieważ na zasadach ogólnych płacisz taki sam podatek dochodowy 18%
              (nie bycie Vatowcem jest opłacalne przy niektórych rodzajach działalności gdzie jest tak zwany ryczałt, czyli niższy podatek dochodowy zależny od rodzaju wykonywanych usług)

Czyli (mocno upraszczając)
              - nie będąc Vatowcem wystawiasz rachunek na 1000 zł i od tego płacisz dochodowy 18%
              - będąc Vatowcem wystawiasz Fakturę Vat na 1000 zł netto + 23 % VATU i tak jak wyżej od netto płacisz 18% dochodowego, a Należy Vat obniżasz o wartość vatu z faktura za np. telefon, internet, i inne

Idź do biura rachunkowego !!!!!

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

natash, Dodam jeszcze od siebie, mam nadzieję że wydatek rzędu 100-200zł na biuro rachunkowe nie nadszarpnie za bardzo twojego budżetu? Bo jeżeli tak to może lepiej było nie otwierać działalności gdzie czasami trzeba wpompować znacznie więcej niż przysłowiową "stówkę" której się aktualnie nie posiada.
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• crom.de
                  RS
                  • 2012
                  • 1545
                  • Superb II (3T4)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, pisał w pierwszym poście o projektach za XXk więc właśnie nie bardzo rozumiem spinę o te 100 zł netto.
                  - Superb
                  - Panda 1.2

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Optymalizuje koszty, tylko szkoda, że w złym miejscu
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Big Wojtek
                      Rider
                      • 2010
                      • 440
                      • Hyundai

Niby tak, ale nie chce wydawać tych 200 zł nawet, bo ja wystawiam max 1 fakturę...
                      Wystawiasz jedną fakturę sprzedaży, ale dochodzą faktury zakupowe, czyli telefon, mat. biurowe, paliwo. Jeśli samochód nie jest na firmę to warto rozliczać się przez "kilometrówkę"
                      Nawet jeśli sam to ogarniesz to zawsze mogą zmienić się przepisy.
                      Nie podejrzewam Cię o czytaniu prasy branżowej dla księgowych, a księgowym to się zdarza. :wink:
                      Jeśli ilość dokumentów w miesiącu nie przekroczy np 10, to jak się dobrze potargujesz powinieneś znaleźć biuro za 100-120 zł netto.
                      Inna sprawa, że wszyscy się deklarują, że oni żadnych faktur mieć nie będą, a później prawie nikt się w 10 nie mieści.
                      Prowadzimy z żoną biuro rachunkowe - wiem co mówię

Nie będę obiektywny, ale zgadzam się z przedmówcami: znajdź biuro.

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Zamieszczone przez piramida
                        natash, Dodam jeszcze od siebie, mam nadzieję że wydatek rzędu 100-200zł na biuro rachunkowe nie nadszarpnie za bardzo twojego budżetu? Bo jeżeli tak to może lepiej było nie otwierać działalności gdzie czasami trzeba wpompować znacznie więcej niż przysłowiową "stówkę" której się aktualnie nie posiada.
                        O toto. A Big Wojtek wyjaśnił to bardziej opisowo. To biuro za 200 zł możesz przetestować, gdy mając przychód xx przyniesiesz im pozbieranych od znajomych faktur na 2/3 xx poza tymi normalnymi swoimi, co powiedzą na:

- zasadność wydatków
                        - ew. stratę i jej bieżące + bilansowe uzasadnienie
                        - zminusowaną (tego życzę kasę
                        ...kilka innych.

Weź takie biuro, ew. kilka pod rząd i przestaniesz żałować 200 zł. Albo będziesz płakał szybko - strzelam, że najpóźniej na zlocie

Komentarz

• cezaryaksum
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 126

Czy posiada ktoś auto z vat-1? typu seicento van czy żuk? Zastanawia mnie jak się US na to zapatruje i czy po pół roku nie cofnie odliczenia z paliwa. Księgowa mi odradza osobiście zakup seicento z kratką.A Wy co tym sądzicie?
                          pozdrawiam

Komentarz

• kbjanek
                            Rider
                            • 2009
                            • 381

cezaryaksum,
                            to pytanie skieruj na pismie do swojego urzędu skarbowego,
                            bo to oni będą interpretować twoje rozliczenia a nie my

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Gdzie znajdę podstawę do wyliczenia składki ZUS za grudzień 2013, na stronie ciemnogrodu ZUS nie mogę nic znaleźć, chcę zapłacić trochę wyższą niż mogę, z tego co wiem to można max 250%. Ale od czego to jest liczone i gdzie są te dane publikowane?

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

A Ty jestes na tym obnizonym ZUSie, czy na normalnym ??

Na normalnym:

2227,8 do emerytalnego, rentowego, chorobowego i wypadkowego
                                2908,13 do zdrowotnego.

Tak to wyglada, przy rozliczeniu za caly miesiac od 1 do ostatniego.
                                Załączone pliki
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• maly2st
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 245

NATASH plac tyle ile chca w zusie najmniej a reszte wpac na lokate najlepiej na tym wyjdziesz bo emerytury juz nie sa tak pewne jak kiedys <przynajmniej dla nas szrakow i ciulaczy> poszukaj ksiegowej <ja place 70pln ksiegowej i mam z nia umowe jestem na ryczalcie nic nie moge odpisac ale place 8% i 5,5% <uslugi remontow> tylko nie mozna limitow rocznych przekroczyc

tak jak inni pisza pochodz po biurach albo znajomych popytaj czy sa zadowoleni ze swoich biur

ksiegowy podpyta co jak gdzie i kiedy zeby i jemu bylo wygodniej i Tobie

sam jak zaczniesz wyliczac to wpakujesz sie na mine predzej niz pozniej wiem bo sam sie bujalem z US a pozniej z ZUSem az wkoncu sqoj biznesik zwinolem

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 418

ja jeszcze dorzuce od siebie ze jak znajdziesz dobrego ksiegowego to zawsze moze cos doradzic o mozliwosciach optymalizacji podatkow, vide DeMinimis, czy inne takie kruczki ktorych Tobie nie bedzie sie chcialo wyszukiwac

PS. ksiegowosc w Poznaniu w moim przypadku to 150netto

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

A dobre kalkulatory od zawsze są na stronach Infor...

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Pytanie o podatek dochodowy, jak się nalicza odsetki, bo źle odliczyłem jedną fakturę w grudniu i powienienm zapłacić jednak jakieś grosze, za ten miesiąc ok. 40 zł, ale muszę teraz doliczyć odsetki. Płacił, liczył ktoś?

Komentarz

• dato
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1431

Poszukaj na infor.pl - mają czytelne kalkulatory chyba dla wszystkich sytuacji płacowo / podatkowych.

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Sytuacja z dzisiaj.
                                            Przychodzi list z Urzędu Skarbowego pod który podlegam z podatkiem VAT.
                                            Wygląda tak, że strach się bać. Za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Myślę sobie co za niespodzianka w środku...
                                            Pokwitowałem listonoszowi a w środku odrębne pismo z nagłówkiem "decyzja" o zaliczeniu nadpłaty VAT-u w kwocie 5 złotych (pięć złotych) na kolejny miesiąc.
                                            Koszt poinformowania podatnika o przeksięgowaniu tych 5 złotych - 8,80pln

Komentarz

• hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

Zamieszczone przez kazik4x4
                                              Sytuacja z dzisiaj.
                                              Przychodzi list z Urzędu Skarbowego pod który podlegam z podatkiem VAT.
                                              Wygląda tak, że strach się bać. Za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Myślę sobie co za niespodzianka w środku...
                                              Pokwitowałem listonoszowi a w środku odrębne pismo z nagłówkiem "decyzja" o zaliczeniu nadpłaty VAT-u w kwocie 5 złotych (pięć złotych) na kolejny miesiąc.
                                              Koszt poinformowania podatnika o przeksięgowaniu tych 5 złotych - 8,80pln
                                              Porządek w papierach musi być
                                              PS dobrze że nie musiałeś się do rybnego lub monopolowego fatygować żeby się o tym dowiedzieć

Komentarz

• krzynol
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 10961
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

natash, dzwonisz do swojego US do wydziału księgowości
                                                i mówisz że masz taką zaległość od takiego czasu i Pani ci policzy
                                                ale poniżej chyba 60 zł nie ma odsetek

[ Dodano: Sro 19 Lut, 14 13:39 ]
                                                kazik4x4, nonsens i paranoja
                                                u mnie już mam tak, że część informacji od US dostaję emailem, normalnie zachód...
                                                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                poprzednie modele:
                                                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Marcello01
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 491
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AGP 1.9 SDI 68 KM

Witam wiecie cos Panowie na temat ryczałtu?? Podobno cos sie zmieniło z rachunkami ??
                                                  https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• maly2st
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 245

a kiedy się zmieniło z zona mogę pogadać powinna być na bieżąco bo jest na ryczalcie

Komentarz

Pracuję...